2016. február 14., vasárnap

Hogyan megy át a teve a tű fokán?

Ezt az írást sokkal inkább ihlették a szokásos heti baráti beszélgetések, útkeresések, mint a bibliai példabeszéd. Szóval nem vasárnapi igehirdetésnek szántam, még ha kicsit azzá is lett.
Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni” (Lukács 18:25.)
A kép igazán szemléletes: a tű fokán a tevét átvinni, mint ahogy az Isten országába a gazdagnak bejutni lehetetlen vállalkozás.
Milyen sokszor akadunk meg a feladatok előtt, s milyen sokszor tűnnek a dolgok egyszerűen paradoxonnak, mint ez a mondat is. Azután jönnek a lázas „miért”-ek, „hogyan”-ok, hiányzó láncszemek, a „nem értem”-ek. Majd a máz-kapargatás, hogy hátha alálátunk a dolgoknak, akkor majd érthetővé lesznek. És ott a 22-es csapdája.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy itt sem a nagymama varrógépének fiókjában kell keresnünk a megoldást. A tű fokán ugyanis a biblia korában azt a szűk kis kaput értették (innen ered a kiskapuzás fogalma is), amit a nagy városkapuk bezárásakor is nyitva tartottak, s melyek olyan szűkek voltak, hogy az emberek csak görnyedve, meghajolva, alázattal haladhattak át rajta, a teve meg teher nélkül, térden csúszva.
A példázat szerint még a tevének is könnyebb ezen a kapun átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni.
A gazdag sem konkrétan a gazdagot jelenti, hanem engem, téged, mindenkit.
Miért is oly nehéz a bejutás? Mert a gazdag ragaszkodik a gazdagsághoz, mert mindent ennek az egy dolognak rendel alá, még gondolatban sem tud ettől elvonatkoztatni. Minden cselekedetét egy dolog uralja. Mindent döntését ennek rendeli alá. Állandóan mérlegel, mit nyerhet, mit veszíthet, s mialatt mérlegel, elmegy a lehetőség mellette ezerrel.
Isten országába nem mehet be, aki mérlegel. Ott nem számít az előny vagy a hátrány, nem számít a nyereség vagy a veszteség, nem számítanak a mérhető kilók, centik, vagy literek. Nincsenek mérőszámok és mértékegységek, amikben ugye mi emberek pontosan tudunk gondolkodni.
Valójában még mindig nem a gazdag emberről szól a történet, hanem rólad és rólam. A kettőnk kapcsolatáról. A mi barátságunkról, a mi szerelmünkről, a mi lelkeinkről.
A kapcsolatainkba sem léphetünk be ugyanis egyedül magunkban bízva, hanem végtelen hálával és nagyrabecsüléssel, megköszönve, alázattal az iránt az ember iránt, aki megmutatta azt a bizonyos szoros kaput.
Mindkettőnknek át kell menni a tű fokán… Nem vonszolhatsz át magaddal, és nem vonszolhatlak át én se téged. Meg kell várni a másikat, hogy akkor és ott tegye meg, amikor és ahol meg tudja tenni egyedül. Amikor készen áll rá.
A másik dolog, hogy nem tehetjük fel egymást a mérlegre. Ebben a szituációban nincsenek biztos mérőszámok, nincsenek egzakt mértékegységek… itt csak és kizárólag a megérzéseink vannak. Hát figyeljünk jól oda rájuk!
Amíg várunk egymásra, megküzdünk rendesen magunkkal is, mert a távollét mindig gyötrelem. Azután lassan ráébredünk, hogy így sem vagyunk egyedül. Először csak azt érezzük, hogy a másik olykor jön velünk az utcán, áll a hátunk mögött, figyel, érti a gondolatainkat, látjuk a mosolyát, érezzük a tekintetét, az ölelését, halljuk a hangját. Ez nagyon jó dolog. Készen azonban csak akkor leszünk, amikor már nem csupán velünk lesz, hanem bennünk. A lelkünkben, akkor is, amikor várunk rá. Amikor már ki tudjuk mondani, hogy „Ő nem velem van, hanem bennem!”
Amikor írok, Ő fogja a ceruzámat, ha bármire csak gondolok, érti, hisz az ő gondolatai is.
A teve is maga megy át a tű fokán. Térden csúszva… mert bizony vannak az életünkben méterek, amit térden csúszva kell megtennünk. Valakiért.
A terhet le kell tenni, azzal együtt nem megy. A súly a múlt, a rossz gondolataink, az egónk, a fájdalmaink, a dühünk, a szomorúságunk, a sértődéseink, a félelmeink.
A kapcsolatainkba is csak tisztán lehet belépni, máshogy nem, mint ahogy az Isten országába sem mehetünk be „gazdagon”. Megválva az összes fölösleges dolgoktól.
A tű fokán csak teher nélkül lehet áthaladni, tiszta lélekkel, egyedül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése