2021. január 13., szerda

Gyomfüves turisták

Ez a posztom az alábbi helyen jelent meg, 2021.január 14-én, Hollandiai Magyarok mert eredendően oda szántam. Remélem ott is szeretni fogjátok az írásaimat. Olvassátok őket is!


Az eredeti hír:

Als het aan de burgemeester, politie en justitie ligt zijn buitenlanders straks niet meer welkom in de coffeeshops. Dat plan gaat, volgens een groepje wiet rokende toeristen, zeker effect hebben.



A Google fordító remek alkotása:

Ha a polgármesteren, a rendőrségen és az igazságszolgáltatáson múlik, a külföldieket már nem várjuk a kávézókban. Az a terv, hogy a gyomfüves turisták egy csoportja szerint, ki fog hatni.

Értelmesen:

Az amszterdami polgármester a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással karöltve, készül meghozni egy döntést, miszerint a spangli (marihuana, dzsoint, zöld, fű, bláz, dzsozso) kiskereskedésekből kitiltják a külföldi drogturistákat, ami minden bizonnyal a turizmus ezen szeletére nagy hatással lesz.

Mindenesetre nincs szó a turisták valódi kávézókból való kitiltásáról. Mindazonáltal egy fél órán keresztül röhögtünk a „gyomfüves turisták” kifejezésen is.



Felmerülő kérdések, magyarázatok, értékelés:

A korona miatt határozottan látszik, már az első tavaszi hullám óta az amszterdami vezetés azon elhatározása, hogy a turizmusból erősen visszafog. Bár eleinte még nem látszott, hogy milyen apró lépéseket kíván megtenni, hát ez most egy ilyen konkrét dolog. Lesz még több is. Lesz, akkor is, ha megosztja majd a közvéleményt, miszerint a város a turizmusból élt. Igen, legfőképp azok a lengyel, magyar, román, szerb, fekete migránsok, akik szállodatakarításból, szemételtakarításból, mosogatásból éltek, s most várhatóan ezek a munkahelyek megtizedelődnek. Valljuk be, mindannyian így kezdtük. Amin érdemes azonban elgondolkodni, az egyedül az, hogy ezek az úgynevezett ugródeszka munkahelyek fognak először megszűnni, amit az ideérkezők nagy számban nyelvtudás nélkül is betölthettek pusztán a Google fordítóra hagyatkozván. Nyilván azok tudnak azután az ugródeszkán átrepülni, akik képesek megtanulni a nyelvet.

Továbbra is megmarad mint lehetőség a húsipar, az építőipar, a szállítás, a mezőgazdasági idénymunka, amit kevésbé befolyásol a korona. Mindenkit kapacitálnék azonban arra, hogy tanuljon meg hollandul, mert máris a napnál világosabb, hogy a munkahelyeken az első számú szelekciós tényező a nyelv nem tudása.


A másik oldalon ott vannak a coffeeshopok tulajdonosai. Vajon az amszterdami őslakosság képes lesz-e eltartani őket? Vagy nekik is állami támogatásra lesz szükségük? Vagy megint elindul a minden sarkon illegális, de létező fűkereskedelem? Nyilván nem kell sok sorozatot nézni ahhoz, hogy tudjuk, a kereskedelem ezen szeletkéje minden országban sikamlós terep.



A turistáknak valójában annyi más lehetőségük marad. Vitathatatlanul egyik vonzereje Amszterdamnak a fű, meg a Wallen, de sorolhatnék még legalább 102 dolgot. Van Gogh, Rembrant, Grachtengordel, hajózás, cölöpépítkezés, kereskedelem, Grachtenhuis-ok, joedenbuurt, 8-as villamos, Concertgebouw és az Amsterdam táblán belül lévő holland falusi milliő… ezeket ugye nem fogják bezárni. A turista meg végigkóstolhatja a finom amszterdami házi söröket, a Bools-t és a Genevert. ha feltétlenül tudatmódosításra vágyik.


A jó hír, hogy a helybéliek számára továbbra is látogathatóak lesznek a „kávéboltok”.