2016. augusztus 12., péntek

Színes tinták 6.

Zöld


Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam. Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna.” (Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül)


Mi is jutna elsőre eszembe, mint a Balaton vizének hipnotikus zöldje, hisz azt tényleg nem lehet elfelejteni sosem. Azt nem lehet átalakítani, elrontani, megvesztegetni. Az mindig ugyanaz a fura, de megnyugtató, semmihez nem fogható végtelen titokzatos zöld víz marad. Sok év után egy véletlen folytán volt szerencsém néhány napig kiélvezni a hely számomra erősen nosztalgikus miliőjét. Ó, azok az úttörőtáborok gyerekként, majd az első gimnazista osztálykirándulás, táboroztatások, az éjjeli parti disco, utána az elmaradhatatlan éjszakai fürdés, hajózás, vitorlás, sörözés. Haverok, buli, Fanta!


A balatonfenyvesi vasútállomás például semmit se változott az utóbbi 30 év alatt. A kocsma is ugyanaz, mint volt. Természetesen anyaggyűjtés céljából betértem kicsit beszélgetni. Mert a turista egyszerre két kávét iszik, kettőt meg magával visz műanyag pohárban. Sétáim és a sok biciklizés (megint csak erősen nosztalgikus piros kempingbringával) alatt nyilván láttam, amit látni kellett, de a helyiek véleménye az mindig perdöntő. Mert nehogy már messziről jött kevély rosszul ítélje meg a helyzetet. Végighallgattam tehát a megszokott panaszáradatot, az élhetetlen országról, meg az elcseszett mindenről. Már a Balaton-part sem a régi. Kihalt, üres, nincs meg a nyüzsgés, legalábbis kisebb, halkabb, már nincs annyi szórakozóhely, minden eladó-kiadó. Van ellenben pár demonstratív stadionszerű gigaépítkezés a látszat és nyilván a megmozgatható források „kihasználása” miatt. Ilyen vállalkozásnak tűnik a hatástanulmány nélkül megépített fenyvesi jacht-kikötő is. Csak remélhetjük, hogy a természet ezt a sebet is képes lesz begyógyítani idővel magán. Talán a maga méltóságteljes megjelenésével elviseli, benövi, körülöleli és befoltozza az ember okozta bombatölcséreket. Hogy ezzel meddig lehet visszaélni, azt nem tudom. Mindenesetre a Balaton az Balaton. Valami mélyen bennünk élő érzés. Hajdanvolt ifjúságunk, felejthetetlen kalandjaink véget nem érő érzéki zöldje.


És a diófák… azok a százévesek ott a Balaton körül, hát azok is zöldek. Már nem is emlékezünk rájuk. Pedig lehet, valamelyik előző életünkben ültettük őket, akkor még egészen kicsik voltak. Vagy az is lehet, hogy valaha csak pusztaság volt a helyükön, és akkor a padon üldögélve a csendben a holdvilágnál, ahogy az egész világ visszatükröződött a vízen... pont ott gondoltuk ki őket. Most csak visszatértünk megpihenni alattuk, mert már egészen mélyen bevéstük őket a szívünkbe. Talán ezért olyan fontosak.


A szomszéd fűje mindig zöldebb.” Nincs ebben semmi patetikus. Hollandia, köszönhetően a sok esőnek, meg a kanálisoknak, tényleg zöldebb, télen és nyáron egyaránt. A füvek és fák mindenesetre. A lombhullató fák itt is úgy működnek, mint a kontinentális éghajlaton, de valójában nekünk itt csak 2 évszak van: egy tavaszias, meg egy őszies. A többi élmény meg grátisz. Szoktuk is mondani, hogy itt Amszterdamban a tavalyi nyár épp egy keddi napra esett. A tél se kifejezetten tél. Nem kell téli gumi az autókra, ellenben esőre való az nem árt.


A zöld szemű embereknek nagyon magas az energiaszintjük, kreatívak, különleges egyéniségek. Munkájukban aprólékosak, talpraesettek, de nem bíznak azokban, akit még nem ismernek eléggé. A valódi zöld szem ritkaság, az emberek mindössze 2%-a zöld szemű. Tele van titokzatossággal, érzékiséggel, hipnotikus hatással bír. Ezért az irodalomban, festészetben, filmekben, a történelemben a zöld szem a mágikus erők jelképe. Ki ne emlékezne a Dzsungel könyvében a zöld szemével szuggeráló kígyóra. A féltékenységet, mint nem éppen pozitív emberi tulajdonságot is zöld szemű szörnyként emlegetjük. Mindenesetre a mese az mese. Ez is csak egy-két feeling.


Mit kell még tudni a zöldről? A természet színe. A termékenység, a harmónia szimbóluma. Negatív érzések is kötődnek hozzá, a szemtelenség és a tapasztalat hiánya. Erre remek kifejezésünk a „zöldfülű”. A közlekedésben a piros ellentettjeként a szabad út színe. Az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. A keresztény szimbolikában a halhatatlanság és a feltámadás színe. Ugyanakkor gyakran ábrázolják a dühöt, a rontást, a sátánt is zöldnek.
A színskála közepén helyezkedik el, komplementer színe a piros, maga pedig a kék és a sárga elegye. Érdekes hármasságot kölcsönöznek neki ezek a tulajdonságok.


Olykor zavarosak a gondolataid, olykor nem érted a történéseket, nem hallod meg a másik hangját, nem veszed a jelzéseit, olyan ez, mint amikor homok kerül a gépezetbe, vagy lefagy a technika a kezünkben. A bizonytalanság ebben a világban persze elég gyakran felüti a fejét mindennapjainkban, kapcsolatainkban, munkában, saját magunkban, és szeretteinkben. Olykor nem árt megállni, átgondolni, újratervezni. Ettől nem az érzéseink, az érzelmeink lesznek másak, hanem a feladatok megoldásához, a konkrét megvalósításhoz kerülünk közelebb. Letisztul minden.


Ha sok zölddel veszed körül magad, harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, pozitívabb leszel. Elsősorban a zöld természet van ránk nagyon jó hatással, de meditációinkban is kiválóan alkalmazhatjuk. Egy hosszú erdei séta, vagy zöld víz nézés tényleg csodákat művel. Lehet egyedül, vagy kettesben, ahogy jól esik.
Az ember otthonra vágyik, állandóan az otthonteremtéssel van elfoglalva. Ez tulajdonképpen nem baj, hiszen hosszútávon szüksége is van erre. Egy dolog azonban biztos: a természetben mindig otthon vagyunk, még akkor is, amikor saját életünket éppen rémesen kuszának, bizonytalannak látjuk. Mindig és mindenütt van egy valahol, ahol otthonra lelünk.


Azért vagyunk e világon, hogy valahol otthon legyünk benne” (Tamási Áron)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése